Fromagerie

Roquefort

Roquefort kommer fra området Roquefort-sur-Soulzon i Frankrike. Historien sier at det var en gjetergutt som satt og spiste lunsj bestående av brød og ost laget på sauemelk. Han ble så distrahert av en vakker jente at han forlot måltidet sitt i en grotte og løp for å møte henne. Da han tilfeldigvis kom tilbake noen måneder senere, fant han osten dekket med mugg (penicillum roqueforti). Osten smakte fantastisk, og Roquefort var oppdaget! Osten lages på melk fra Lacaune-rasen, og ekte Roquefort lages kun på upasteurisert sauemelk. Roqufort lagres i naturlige saltgruver i Mount Combalou i Sør-Frankrike. God Roquefort har en klar, elegant og kraftig smak der elementer som nøtter og pepper gjør seg gjeldende sammen med en fremtredende søt-salt smak som balanseres av en fin syrlighet. Roquefort fikk AOC-status i 1925. En hel Roquefort veier ca 2,5-3 kg og lagres i 4-9 måneder.