Chèvre!

Og med våren kommer Chèvre-ostene!

Et sikkert vårtegn er geitoster, og da spesielt geitostene fra Frankrike.

Vi har alltid hatt en forkjærlighet for chèvre og slutter aldri å undre oss over at det alltid finnes varianter vi ikke har smakt enda!

Nå har vi akkurat fått inn de aller første ostene fra Provence.

Banon er en slik chèvre fra Provence. Den er kremet og delikat og modnes i kastanjeblader som er dyppet i Eau-de-Vie. Osten er en anelse kraftig og søtlig i smaken med hint av urter i ettersmaken.

 

Selles sur Cher fra Loire er en klassisk chèvre og en favoritt hos mange. Formen er rund, og osten er pakket i et lag aske utenpå som gir osten dens karakteristiske utseende. Inni er den hvit og delikat. Den har en snill geitesmak med fine nøttetoner.

 

Chabichou du Poitou er en tradisjonsrik chèvre fra Poitou. Den har en kremhvit ostemasse og en naturlig skorpe dekket med et lag av naturlig hvitmugg. Smaken er delikat og lett søtlig med noe salt og snev av syrlighet. Under modningsprosessen får den ofte en grønn muggutvikling på overflaten. Ved lagring blir smaken noe skarpere og konsistensen blir tørrere. Egner seg svært godt til snacks, i salater og til oppvarming!

 

Sainte Maure er en av de mest kjente chèvre-ostene fra Loire. Osten er sylinderformet og dekket med aske. Under produksjonen tilsettes et halmstrå i midten av osten for at osten skal beholde formen under modning. Den har en relativt mild og delikat geitesmak med aroma av valnøtt. Mye av smaken sitter i den myke skorpen.

 

Crottin de Chavignol er en liten, fast chèvre som har fått sitt navn etter landsbyen Chavignol i Centre-Val de Loire. Den har en kremhvit ostemasse og en naturlig skorpe som er dekket med et lag av mugg. Tydelig karakter og lett syrlig. Under modningsprosessen får osten ofte en grønn muggutvikling på overflaten. Ved lagring blir smaken skarpere og konsistensen noe tørrere.

 

 

Osten har fått sitt navn etter byen Valençay i Centre-Val de Loire. Historien sier at osten opprinnelig var helt pyramideformet. På sin vei tilbake fra sitt katastrofale felttog til Egypt, stoppet Napoleon ved Valencay-borgen. Da han så osten, minnet den ham om egyptiske pyramider og historien vil ha det til at han kappet av toppen med sverdet sitt, derav den karakteristiske formen. Valençay lagres i ca. 3 uker og utvikler naturlig mugg under modningen, hele osten kan derfor spises. Smaken er fyldig og søt med en balansert syrlighet. Hvit og delikat kjerne. Osten fikk AOC-status i 1998.

 

 

 

Mothais sur Feuille er en chèvre fra Deux-Sevres. Den har en rund form og en myk skorpe som dekker utsiden. Ostemassen er myk og lett kremet, og smaken er relativt mild og smøraktig. Osten modnes i kastanjeblader, som gir den et lett gjenkjennelig utseende og et hint av urter i ettersmaken.