Er det første gang du skal stå for julemiddagen i år? Eller glemmer du fra år til år hvordan man tilbereder ribben? Da er du ikke alene – og derfor deler vi gjerne med oss enkle tips til hvordan vi går fram for å få et flott resultat!

 

Fremgangsmåte for tilberedning av ribbe

Hos Fromagerie får du kjøpt ribbe fra Prima Jæren med ferdig kuttet svor og ferdig krydret om ønskelig.

  • Det anbefales å gni inn svoren med salt og pepper 1-2 dager før steking.
  • Legg ribben i romtemperatur 1-2 timer før steking.
  • Sett ovnen på 200 grader.
  • Fyll en langpanne med litt vann.
  • Legg ribben i langpannen med svoren ned og dekk med folie. Sett inn i ovnen og den stå slik i 1 time.
  • Ta langpannen ut av ovnen og snu ribben slik at den ligger med svoren opp. Nå kan du gjerne legge en tallerken eller lignende under midten av ribben for å få litt høyde på midten.
  • Dekk ribben med folie igjen og fortsett stekingen i ca. 1 time til.
  • Ta av folien og la ribben steke i ytterligere 1 time til.
  • Mot slutten kan man gjerne øke temperaturen litt for å hjelpe svoren. (Man kan også sette på grillelementet, men da må man passe på så ikke ribben blir svidd!)
  • Serveres med poteter, surkål, rødkål, sosisser, julepølse, medisterkaker osv.

 

Fremgangsmåte for tilberedning av pinnekjøtt (røkt og urøkt)

Hos Fromagerie får du kjøpt røkt og urøkt pinnekjøtt fra Johs. Jacobsen.

  • Vi anbefaler å vanne ut pinnekjøttet i minst 24 timer før det skal tilberedes. Bytt gjerne vann en gang underveis.
  • Legg bjørkepinner eller rist i bunnen av en kjele
  • Fyll på med vann, men ikke så mye at det går over pinnene/risten
  • Legg pinnekjøttet oppå pinnene/risten
  • La pinnekjøttet trekke/dampe under lokk på lav varme i ca. 4 timer
  • Server med poteter, kålrabistappe og vossakorv

 

Fremgangsmåte for tilberedning av juleskinke/skinkestek

Hos Fromagerie kan du kjøpe juleskinken rå eller ferdig kokt og servere den varm eller kald.

 

  • Ukokt/rå skinke: Varm opp rent vann i en stor kjele til det koker og har oppi ønskede aromater
  • Sett et steketermometer i midten av skinken og legg skinken i kjelen. Vannet skal dekke skinken. Reduser varmen, legger lokket på gløtt og la juleskinken trekke i vann som holder ca 80-90 grader inntil steketermometeret viser 65 – 68 grader.
  • Dette tar ca 4 timer for en skinke på 4,5 kg, så beregn god tid!
  • Svor: Hvis juleskinken har svor kan du legge juleskinken under grill-elementet til de blir crispy (følg med så skinken ikke svir seg!)
  • Kokt skinke: Ferdig kokt juleskinke kan skjæres i 0,5 – 1 cm tykke skiver og pakkes inn i aluminiumfolie. Legg skivene i en ildfast form og la de varme seg i ovnen i 30 – 40 minutter. På denne måten beholder man den saftige konsistensen.

 

Fremgangsmåte for tilberedning av julepølser og medisterkaker

Fromagerie selger julepølser, sosisser og medisterkaker fra anerkjente produsenter som Prima Jæren, A. Idsøe, Metervare m.m.

Hos Fromagerie får du kjøpt et utvalg svært gode julepølser, sosisser medisterkaker og vossakorv. Vi bruker anerkjente produsenter av kjøttprodukter som A. Idsøe, Prima Jæren og lokale aktører som Metervare.

  • Ferdig lagde pølser og medisterkaker kan varmes opp i ildfast form. Vanlig varmluft og 180C fungerer utmerket.
  • Pølser kan snittes lett så de ikke sprekker når de varmes opp
  • Å varme opp ferdig lagde pølser og medisterkaker krever ikke at du krydrer disse før oppvarming, men man kan gjerne krydre lett med salt og pepper, evnt. ha litt ribbefett i formen for at det ikke skal bli tørt.

 

NB! Mye julemat vil ikke være tilgjengelig for salg i vår nettbutikk – men alt kan bestilles! For bestilling og priser, kontakt oss via vårt kontaktskjema, ring oss på telefon 22 60 19 95 eller kom innom butikken!